Vid tillverkning och import av kläder och andra textilprodukter är det viktigt att säkerställa korrekt märkning. Bland annat finns det tydliga krav när det gäller att ange fiber, exempelvis bomull eller polyester. Dock är det inte riktigt lika tydligt när det gäller tvättråd och storlek.
I denna artikel hjälper vi dig att förstå grunderna i textilmärkning, med fokus på Fiberförordningen (EU 1007/2011) och General Product Safety Regulation (GPSR).
Content Overview
Kostnadsfri konsultation (30 min)
Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.
MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se
Fiberförordningen (EU 1007/2011)
Denna förordning ställer krav på namngivning och märkning av fibersammansättning av textilprodukter. Det krävs i allmänhet att importörer och tillverkare:
a. Anger fibersammansättningen av deras textilprodukter.
b. Anger om deras textilprodukter innehåller icke-textila delar av animaliskt ursprung.
Notera att märkningen skall vara permanent, och skall således sys fast eller tryckas på produkten.
Vilka produkter omfattas?
Förordningen omfattar:
a. Textilprodukter, exempelvis kläder.
b. Produkter som består av minst 80 viktprocent textilfibrer, inklusive överdrag till möbler och paraplyer.
c. Textilkomponenter i det övre lagret av flerlagers golvbeläggningar och beläggningar för campingartiklar och madrasser.
d. Textilier integrerade i, och som är en väsentlig del av, andra produkter, som anger textilsammansättningen.
Undantag
Denna förordning gäller inte för:
a. Vissa textilprodukter som kontrakteras till fristående företag eller personer som arbetar hemifrån.
b. Skräddarsydda produkter tillverkade av skräddare.
Dessutom listar bilaga V specifika textilprodukter som inte kräver märkning. Nedan följer ett antal exmepl:
- Klockarmband av textil
- Etiketter och emblem
- Ärmskydd
- Nåldynor
- Målad kanvasduk
- Blixtlås
- Sminkväskor
- Necessärer
- Grytlappar
- Leksaker
- Segel
Du hittar fler undantag i artikel 17 i förordningen.
Hur du skall ange fiber
Artikel 5 kräver att endast textilfibernamn som anges i bilaga I får användas för att beskriva en textilprodukts fibersammansättning. Här är några exempel på tillåtna namn:
- Ull
- Silke
- Bomull
- Polyester
Dessutom kan kravet på märkning av fibersammansättningen bero på typen av textilprodukt (t.ex. rena textilprodukter). Artiklarna 7 till 11 ställer krav för dessa specialfall.
Icke-textila delar av animaliskt ursprung
Förordningen ställer krav på märkning av textilprodukter som innehåller icke-textila delar av animaliskt ursprung, exempelvis läder.
Enligt artikel 12 ska sådana textilprodukter märkas eller märkas med följande fras:
”Innehåller icke-textila delar av animaliskt ursprung”
Skötselråd
I artikel 24 i förordningen framgår att EU-kommissionen ska lämna en rapport till Europaparlamentet som granskar bland annat ett harmoniserat system för tvättråd och andra skötselråd.
EU-kommissionen publicerade en rapport 2013 som konstaterade att textilförordningen inte behöver ta itu med kraven på vårdmärkning, eftersom andra frivilliga system eller standarder redan tar upp dessa. Vi kunde inte hitta någon nyare publikation som säger att detta har ändrats.
Tvättråd
Förordning (EU) nr 1007/2011 anger inte tvärrråd eller andra skötselråd av textilier för kläder. Importörer och tillverkare kan dock använda skötselsymbolerna som tillhandahålls av standarden EN ISO 3758.
General Product Safety Regulation (GPSR), som täcker produkter i allmänhet, anger dock att produkter skall åtföljas av tydliga bruksanvisningar. Nedanstående text kommer från artikel 9 i förordning (EU) 2023/988.
7. Tillverkare ska säkerställa att produkten åtföljs av tydliga bruksanvisningar och säkerhetsinformation på ett språk som lätt kan förstås av konsumenterna och som bestämts av den medlemsstat där produkten tillhandahålls på marknaden. Detta krav ska inte gälla om produkten kan användas på ett säkert sätt och på det sätt som tillverkaren avsett utan sådana bruksanvisningar och sådan säkerhetsinformation.
Avsaknad av tvättråd kan leda till att produkter förstörs, vilket i sin tur kan vara grund till att varan returneras. Det kan också handla om att varna om risker, exempelvis vid strykning.
Storlekar
I rapporten från Europeiska kommissionen anges att textilförordningen inte bör ta upp krav på storleksmärkning, eftersom denna information redan finns i frivilliga standarder.
Till exempel EN 13402-3 – Storleksbeteckning på kläder – Del 3: Storleksmärkning baserad på kroppsmått och intervaller använder ett standardpiktogram för att beskriva:
a. Ett anpassningsbart storlekssystem baserat på människokroppens dimensioner.
b. Relaterad information om storleksmärkning för konsumenter.
Vidare ger EN 13402 exempel på tabeller för kroppsmått och intervall. Dessa tabeller ska användas för att fastställa plaggstorlekar för:
- Män
- Kvinnor
- Pojkar
- Flickor
- Spädbarn
Det är återigen viktigt att understryka att konsumenter kan returnera kläder som inte anger storleken, även om det inte specifikt står med som ett krav i förordningen.
General Product Safety Regulation (GPSR)
Förordning (EU) 2023/988, som täcker produkter i allmänhet, anger följande under artikel 9:
5. Tillverkare ska säkerställa att deras produkter bär ett typ-, tillverkningssats- eller serienummer eller en annan beteckning som gör det möjligt att identifiera produkten och som är väl synlig och lättläst för konsumenter, eller, om produktens storlek eller beskaffenhet inte tillåter detta, att de erforderliga uppgifterna tillhandahålls på förpackningen eller i ett dokument som åtföljer produkten.
6. Tillverkare ska ange namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke samt postadress och elektronisk adress och, om de inte är desamma, postadress eller elektronisk adress till den gemensamma kontaktpunkt där tillverkarna kan kontaktas. Denna information ska placeras på produkten eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen eller i ett dokument som åtföljer produkten.
Nedan följer en summering:
- Produktnamn
- Serienummer
- Registrerat firmanamn
- Postaddress
- Elektronisk address
Frågor och svar
Hur ser vi till att våra kläder märks på rätt sätt?
Oavsett om du tillverkar produkter i Europa eller Asien är det viktigt att inte utgå ifrån att fabriken vet hur textilprodukter skall märkas inom EU. Istället är det upp till er att skapa färdiga filer som tydligt anger text och layout. Därtill skall exakt placering inkluderas.
I praktiken innebär detta att du måste skapa en unik fil per produkt och storlek, som sedan skickas till fabriken.
Slutligen bör plaggen kontrolleras i fabrik innan leverans. Om det visar sig att varorna inte är korrekta märkta först vid ankomst kan det bli väldigt dyrt att märka om plaggen.
Vad kan hända om produkten inte är märkt korrekt?
Det kan i teorin leda till säljförbud eller böter. I bästa fall får du en chans att märka om plaggen, men det är väldigt tidskrävande och dyrt.
Måste vi ange vilket land produkten tillverkats i?
Nej, det finns idag inget sådant krav i EU. Dock får du inte märka produkter med ett ursprungsland som är falskt eller på annat sätt missvisande. Många plagg som säljs i Sverige och övriga EU har dock ursprungsmärkning, men det beror på att det är ett krav i USA.
Hej Fredrik, jag ska för första gången tillverka kläder via mitt Svenska företag och importera från Indien till Sverige. Normalt så arbetar jag med detta i USA och där har vi ett s.k. RN#
Behöver man någonting sånt i Sverige och i så fall hur skaffar jag ett sånt?
Hej Lena,
Jag känner inte på rak arm till någon EU motsvarighet till ett RN men det finns krav på bland annat bolagsnamn, serienummer, adress och kontaktuppgifter under GPSR.
Hej Fredrik, jag bokade precis in ett telefon möte med dig. Är du i HK nu? I så fall kan du ignorera tiden jag föreslog och så bokar vi in någonting som funkar för dig. Kl. 18 hos mig i LA är väl början på din dag i HK eller? Jag har WhatsApp om du vill höra av dig på det. Inkl. mitt nummer i bokningen. Jag håller på att göra layouten för våra care content labels. Behöver Bolagsnamnet och serie# osv finnas med på dom eller är det förpackningarna, alltså lådorna som kläderna fraktas i som måste ha dom uppgifterna?
Hej Lena,
Jag såg det och jag har redan svarat!
Min kollega Ivan Malloci kommer ta samtalet då han har kontakt med alla företag vi jobbar med i USA.
Hej,
Jag undrar om man måste ange information om både yttertyg och foder i etiketten om ett plagg består utav båda delarna?
Vänliga hälsningar,
Lina
Hej Lina,
Jag tror det scenariot adresseras i förordningen men vi skulle behöva göra en genomgång för just ert plagg innan jag kan säga något mer specifikt.