Producentansvar (EPR) för förpackningar i Sverige och EU

Publicerad den Lämna en kommentar

Producentansvar för förpackningar
Importörer och tillverkare måste betala årliga avgifter för de förpackningar som släpps ut på den svenska marknaden. Detta gäller även produktförpackningar och emballage som används för transport. I denna artikel förklarar vi hur producentansvar för förpackningar fungerar i praktiken i Sverige, och hur du kan navigera kraven i andra EU länder.

Kostnadsfri konsultation (30 min)

Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

 

MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se

Vad är producentansvar?

När det gäller förpackningar handlar producentansvar om att företag skall finansiera insamling och återvinning av bortslängda förpackningar. Det gäller för:

a. Produktförpackningar

b. Skyddande emballage för transport

Lyckligtvis behöver ditt företag inte driva egna återvinningcentraler, utan du kan betala FTI AB för detta.

Vad är Extended Producer Responsibility (EPR)?

Extended Producer Responsibility (EPR) är den engelska beteckningen på producentansvar. Notera att proucentansvar inte enbart är ett krav i Sverige, utan även när du säljer i andra EU länder som Tyskland och Frankrike. Jag går in på detta i närmare detalj längre ner i denna guide.

Det som på svenska kallas för producentansvarsorganisationen skrivs på engelska som Producer Responsibility Organisations, eller PROs.

Registrering

Det första steget i processen är att registrera ert företag med en producentansvarsorganisationer. FTI är den i stärkass största producentansvarsorganisationen i Sverige, och står för 90% av alla insamlade förpackningar i Sverige.

Rapportering

Företag måste årligen rapportera till Naturvårdsverket den mängd förpackningar som importerats eller tillverkats för den svenska marknaden. Det måste också framgå hur insamling och återvinning sker – exempelvis via FTI.

Avgifter

Företag som tillhandahållit minst 1 ton förpackningar i Sverige under ett år skall betala en tillsynsavgift på 1250 SEK till Naturvårdsverket.

Därtill tar även FTI ut en årlig avgift på 1500 SEK och en rörlig förpackningsavgift som beror på den mängd förpackningar som släpps ut på den svenska marknaden. Det rör sig dock inte om några större summor för de flesta företag.

I de flesta fallen är det alltså följande kostnader du måste hålla kolla på:

 • Tillsynsavgift (Naturvårdsverket)
 • Årsavgift (FTI)
 • Rörlig förpackningsavgift (FTI)

Gröna Punkten

Den Gröna Punkten (även kallad Green Dot) används för att visa att du som producent följer kraven på producentansvar. Du måste dock få en licens av FTI. Därtill sätts det krav på hur symbolen presenteras när det gäller dimensioner och färger.

Symbolen kan användas både digitalt och tryckt på förpackningen.

Notera att den Gröna Punkten också accepteras i många andra EU-länder.

Försäljning i andra EU länder

Producentansvar handlar främst om registrering, rapportering, och betalning av avgifter till myndigheter samt producentansvarsorganisationer. Det kan också vara en fråga om att applicera symboler.

Dessa system täcker dock inte hela EU, så när du säljer i andra länder måste du alltså registrera dig med myndigheterna i det landet, och hitta inhemska producentansvarsorganisationer.

I Tyskland måste du exempelvis registrera hos LUCID och kan sedan bli medlem hos Der Grüne Punkt. Tänk på att de exakta tidsramarna för rapportering, avgifter och undantag kan skilja sig mellan länder.

Frågor och svar

Hur mycket kostar producentansvar?

Kostnaden varierar beroende på den mängd förpackningar du släpper ut på marknaden varje år. Därtill måste du också betala en årsavgift till FTI. Om du säljer i andra EU länder behöver dock också betala till producentansvarsorganisationer i de länderna.

Således finns det ingen standardkostnad, men det är ganska enkelt att uppskatta kostnaden när du bestämt vilka länder ni säljer i samt uppskattat en årliga volymen.

För många mindre företag blir det inte mer än ett par tusenlappar per år och land, men det kan röra sig om större summor för företag som säljer större volymer.

Hur kan jag hitta producentansvarsorganisationer i andra EU länder?

Vår rekommendation är att du besöker PRO EUROPE där du hittar en översikt på producentansvarsorganisationer.

Exempel

 • Norge: Grønt Punkt Norge
 • Tyskland: Der Grüne Punkt
 • Frankrike: Citeo
 • Spanien: Ecoembes

Du kan sedan kontakta dessa för att klara följande:

1. Var kan vi registrera vårt företag?

2. När och hur skall vi skicka in rapporter?

3. Hur mycket skall vi betala producentansvarsorganisationen årligen?

Gäller producentansvar även för importörer?

Ja, producentansvaret gäller även företag som importerar produkter för försäljning i Sverige.

Gäller producentansvar även för svenska e-handlare som säljer till andra EU länder?

Ja, om du säljer till andra EU länder måste du möta kraven för producentansvar av förpackningar även där. Dock finns det i vissa länder undantag för mindre försäljningsvolymer.

 • Kostnadsfri konsultation (30 min)

  Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

   

  MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se


  Disclaimer: The Site cannot and does not contain legal advice. The legal information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of legal advice. THE USE OR RELIANCE OF ANY INFORMATION CONTAINED ON THE SITE IS SOLELY AT YOUR OWN RISK.

  Full Disclaimer: Link

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Kostnadsfri konsultation (30 min)

  Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

   

  MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se