Elektrisk och elektronisk utrustning kan störa andra enheter i närheten. Stora digitala skärmar kan till exempel störa radiosignaler i hamnar eller industriområden, vilket kan vara katastrofalt och leda till återkall och säljförbud. Hemelektronik kan också orsaka störningar i mindre skala – till exempel i ditt vardagsrum.
För att möta kraven inom EMC direktivet (2014/30/EU) måste produkten möta kraven inom en eller fler harmonisierade standarder. Därtill finns krav på CE märkning, EU försäkran, spårbarhet och teknisk dokumentation.
Content Overview
Kostnadsfri konsultation (30 min)
Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.
MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se
Vad är EMC direktivet?
EMC-direktivet reglerar den elektromagnetiska kompatibiliteten hos elektrisk och elektronisk utrustning och ställer tekniska krav för att förhindra avbrott eller andra störningar mellan enheter genom:
a. Begränsning av frekvensområdet och annan onödig strålning som sänds ut av en enhet.
b. Ställa in enhetens immunitetsspecifikationer så att den inte störs av externa radiostrålar.
Vilka produkter faller inom EMC direktivet?
EMC-direktivet täcker ett brett utbud av utrustning som kan störa funktionen av andra elektroniska enheter i området. Skalan kan vara på allt från ett vardagsrum till en hamnanläggning.
Exempel
- TV aparater
- Datorer
- Routers
- Elmotorer
- LED skärmar
- Ljudanläggningar
Undantag
Det finns dock relevanta undantag som även kan gälla för hemelektronik.
Artikel 2
2. Detta direktiv ska inte tillämpas på
i) den inte kan alstra eller bidra till elektromagnetisk emission som överstiger en nivå som tillåter radio- och teleutrustning och annan utrustning att fungera som avsett, och
ii) dess funktion inte i oacceptabel utsträckning försämras av de elektromagnetiska störningar som normalt uppstår när den används som avsett.
Ovanstående kan förklara varför elektromagnetiska sällan genomförs på exempelvis armbandsur, då dessa med största sannolikt inte kommer störa ut annan utrusting.
Harmonisierade standarder
EMC-direktivet innehåller en lista över harmoniserade standarder som, om de följs, hjälper importörer och tillverkare att uppfylla de tekniska krav som anges i direktivet. Nedan listar vi flera harmoniserade standarder.
EN 61000 – Electromagnetic compatibility (EMC)
EN 61547 – Equipment for general lighting purposes – EMC immunity requirements
EN 55014 – Electromagnetic compatibility – Requirements for household appliances, electric tools, and similar apparatus
EN 50065 – Signalling on low-voltage electrical installations in the frequency range 3 kHz to 148.5 kHz, 95 kHz to 148.5 kHz, and 95 kHz to 148.5 kHz
EN 55022 – Information technology equipment – Radio disturbance characteristics – Limits and methods of measurement
EN 55024 – Information technology equipment – Immunity characteristics – Limits and methods of measurement
EN 50130-4 – Electromagnetic compatibility – Product family standard: Immunity requirements for components of fire, intruder, hold up, CCTV, access control and social alarm systems
Hur vet vi vilka standarder vi kan följa?
Ni kan till en början se över de standarder som listas på EU websidan. Dock kan ni behöva anlita en konsult eller testföretag som kan hjälpa till att avgöra lämpliga standarder för just er produkt.
Notera att fler än en standard kan vara applicerbar.
Måste vi följa dessa standarder?
Inte alltid, men ni måste ändå möta kraven inom EMC direktivet. Om ni väljer att inte applicera dessa standarder kan ni behöva ta fram en ny standard – vilket är betydligt svårare än att följa existerande standarder.
CE märkning
EMC-direktivet är ett av CE-direktiven, och som sådant måste tillverkare inkludera CE-märkningen på sin produkt, vilket indikerar att utrustningen överensstämmer med kraven i direktivet.
Därtill måste följade information inkluderas:
- Produktnamn/modell
- Artikelnummer/serienummer
- Batchnummer
- Företagsnamn
- Address
- Kontaktuppgifter
EU försäkran
Det är krav på att importörer och tillverkare sammanställer en EU försäkran, vilket också kallas för en Declaration of Conformity. Följande information skall finnas med:
1. Apparatmodell/produkt (produkt-, typ-, parti- eller serienummer):
2. Namn på och adress till tillverkaren eller dennes representant:
3. Denna försäkran om överensstämmelse utfärdas på tillverkarens eget ansvar.
4. Föremål för försäkran (identifiera apparaten så att den kan spåras – den kan innehålla en färgbild som är så tydlig att det vid behov går att identifiera apparaten):
5. Föremålet för försäkran ovan överensstämmer med den relevanta harmoniserade unionslagstiftningen:
6. Hänvisningar till de relevanta harmoniserade standarder, inklusive datum för standarden, som använts eller hänvisningar till de andra tekniska specifikationer, inklusive datum för specifikationen, enligt vilka överensstämmelsen försäkras:
7. I tillämpliga fall: Det anmäla organet … (namn, nummer) … har utfört … (beskrivning av åtgärden) och utfärdat intyget:
8. Ytterligare information:
Undertecknat för:
(ort och datum)
(namn, befattning) (namnteckning)
Teknisk dokumentation
EMC direktivet kräver att alla importörer och tillverkare antingen har tillgång till eller skapar teknisk dokumentation. Följande skall inkluderas i den tekniska dokumentationen:
a) En allmän beskrivning av apparaten.
b) Konstruktions- och tillverkningsritningar samt scheman över komponenter, delmonteringar, kretsar etc.
c) Beskrivningar och förklaringar som behövs för att förstå dessa ritningar och scheman och hur apparaten fungerar.
d) En förteckning över de harmoniserade standarder som helt eller delvis har följts och till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning och, i de fall där de harmoniserade standarderna inte har följts, beskrivningar av de lösningar som har valts för att uppfylla de väsentliga säkerhetskraven i detta direktiv, inbegripet en förteckning över andra relevanta tekniska föreskrifter som följts. Om de harmoniserade standarderna följts delvis ska det i den tekniska dokumentationen specificeras vilka delar som har tillämpats.
e) Resultat av konstruktionsberäkningar och undersökningar etc.
f) Provningsrapporter.
EMC tester
Den tekniska dokumentationen som krävs klargör att provningsrapporter måste finnas med. Dessa skall bevisa att produkten möter kraven för de av EMC direktivet harmoniserade standarder som gäller för produkten.
Risker
Långt ifrån alla elektroniska produkter är konstruerade för att följa det europeiska EMC-direktivet. Faktum är att elektroniska enheter som tillverkats för andra länder och marknader inte uppfyller kraven och därför är förbjudna att importeras och säljas i EU.
För att säkerställa överensstämmelse med EMC-direktiven krävs att produkten är designad med dess tekniska kriterier i åtanke – mer specifikt i enlighet med relevant harmoniserade standarder. Detta kan till exempel kräva att vissa komponenter är ordentligt skärmade. Även om metoderna skiljer sig åt beroende på produkt, är det viktigt att aldrig anta att tillverkare utanför EU förstår de tekniska kraven i EMC-direktivet.
Istället är det nödvändigt att ”designa för EMC-efterlevnad” i ett tidigt skede av en produkts utvecklingscykel. Tänk på att EMC-testning kan vara kostsamt, ofta räknat i tusentals dollar. Därför bör du undvika en situation där du behöver justera produktdesignen flera gånger och skicka tillbaka enheten för upprepad EMC-testning.