EG-försäkran för svenska importörer och tillverkare

Publicerad den Lämna en kommentar

eg forsakran
Att utfärda en EG-försäkran är obligatoriskt för svenska tillverkare och importörer som säljer varor med CE märkning i Sverige. Att sammanställa en EG-försäkran är i regel relativt enkelt. Om myndigheterna knackar på och du inte har en EG-försäkran kan det dock leda till böter och säljförbud.

Kostnadsfri konsultation (30 min)

Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

 

MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se

Vad är en EG-försäkran?

En EG-försäkran, vilket också kallas för Declaration of Conformity på engelska, är ett dokument som utfärdas av tillverkare som säljer produkter som kräver CE märkning i Sverige och övriga EU. Notera att tillverkare inte nödvändigtvis betyder fabrik.

Om du som importör säljer varor som tillverkats med er design eller varumärke räknas ni som tillverkare. Det innebär att du räknas som tillverkare om du exempelvis beställer varor från en fabrik i Kina, utefter er design eller varumärke.

Vad är en Declaration of Conformity (DoC)?

En Declaration of Conformity (DoC) är det engelska namnet på en EG-försäkran. Det är alltså samma dokument. De svenska versionerna av de olika EU direktiv och regleringar som innefattar CE märkning använder sig av termen EG-försäkran. Det gör också svenska myndigheter.

Vilka produkter kräver en EG-försäkran?

Produkter som kräver CE märkning kräver i regel alltid en EG-försäkran. Nedan följer ett antal exempel på direktiv som kräver CE märkning:

  • RoHS direktivet
  • Leksaksdirektivet
  • Lågspänningsdirektivet

I regel kräver alltid följande produkter att en EG-försäkran finns att tillgå:

  • Leksaker
  • Elektronik
  • Skyddsutrustning (exempelvis solglasögon och skyddande handskar)
  • Medicintekniska produkter
  • Maskiner
  • Byggmaterial
  • Hissar

Är EG-försäkran obligatorisk för tillverkare?

Ja, tillverkare är ansvariga för att upprätta en EG-försäkran. Nedanstående text är ett exempel från Leksaksdirektivet:


Om det genom den bedömningen har visats att leksaken uppfyller de tillämpliga kraven ska tillverkarna upprätta en EG-försäkran om över ensstämmelse, enligt artikel 15 och förse leksaken med den CE-märkning som föreskrivs i artikel 17.1.


Som sagt inkluderar definitionen av tillverkare också importörer och andra företag som lägger ut produktion av varor med egen design eller varumärke hos andra fabriker.

Är EG-försäkran obligatorisk för importörer?

Ja, men skillnaden är att importören skall kontrollera att tillverkaren kan uppvisa korrekt dokumentation. Det inkluderar också EG-försäkran. Nedanstående text finns att läsa i Leksaksdirektivet:


2. Innan importörerna släpper ut en leksak på marknaden ska de se till att tillverkaren har utfört lämplig bedömning av överensstämmelse.

De ska se till att tillverkaren har upprättat den tekniska dokumentationen, att leksaken är försedd med den erforderliga märkningen och åtföljs av erforderliga dokument samt att tillverkaren har uppfyllt kraven i artikel 4.5 och 4.6.

[…]

8. Under en period på tio år efter att produkten har släppts ut på marknaden ska importörerna kunna uppvisa EG-försäkran om överensstämmelse för marknadskonstrollsmyndigheten och se till att dessa myndigheter på begäran kan få tillgång till den tekniska dokumentationen.


I praktiken fungerar det sällan så. Sannolikheten att du kommer hitta en tillverkare på exempelvis Alibaba som kan bifoga EG-försäkran är närmare noll.

Hur kan jag få en EG-försäkran?

Som tillverkare skapar du din egen EG-försäkran. Det är inte svårare än att använda Google Docs eller Word för att sedan skriva ut och skriva på dokumentet.

Som importör beror det på om tillverkaren överhuvudtaget har en EG-försäkran.

Vad skall en EG-försäkran innehålla?

Den exakta information som skall inkluderas varierar beroende på direktiv. I regel skall dock följande information finnas med i en EG-försäkran:

  • Produktnamn, modell/artikelnummer
  • Lista på applicerbara direktiv/regleringar
  • Lista på applicerade EN standarder
  • Bild på produkten (ibland valfritt)
  • Information om allmänt organ (om applicerbart)
  • Modul (om applicerbart)
  • Ort och datum
  • Namn, betäckning och signatur

Du kan hitta en specifika text som krävs i de direktiv som är applicerbara för produkten. I regel är de väldigt lika, men det finns vissa skillnader mellan olika direktiv och regleringar. Nedanstående text finns att läsa i Bilaga III tillhörande Leksaksdirektivet:


EG-FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE

1. Nr … (leksakens entydiga identifikation)

2. Namn på och adress till tillverkaren eller dennes representant:

3. Denna försäkran om överensstämmelse utfärdas på tillverkarens eget ansvar:

4. Föremål för försäkran (identifiera leksaken så att den kan spåras). Den ska innehålla en färgbild som är så tydlig att det går att spåra leksaken.

5. Föremålet för försäkran i punkt 4 överensstämmer med den relevanta harmoniserade gemenskapslagstiftningen

6. Hänvisningar till de relevanta harmoniserade standarder som använts eller hänvisningar till de specifikationer enligt vilka överensstämmelsen försäkras:

7. I tillämpliga fall: Det anmälda organet … (namn, nummer) har utfört … (beskrivning av åtgärden) och utfärdat intyg:

8. Ytterligare information:

Undertecknat för

(ort och datum)

(namn, befattning) (namnteckning)


EG-försäkran mall

Det enklaste sättet att skapa en EG-försäkran är ofta genom att använda en mall. Vi på Compliancegate.se tillhandahåller mallar för EG-försäkran. Du kan läsa mer på denna sida.

Vad kan hända om jag inte har en EG-försäkran?

Svenska myndigheter kan begära att du bifogar EG-försäkran i samband med att varorna anländer till Sverige, eller flera månader efter att du börjat sälja varan. Myndigheter, exempelvis Konsumentverket och Elsäkerhetsverket, gör regelbundna kontroller där de begär in både EG-försäkran och testrapporter.

Om du då inte kan delge din EG-färsäkran, och dokument som styrker denna, kan du få böter, vite, säljförbud, tvingas till återkall eller en kombination av dessa.

Det är inte ett alternativ att vänta med att skapa en EG-försäkran till efter att du fått en sådan begäran. Importörer och tillverkare är skyldiga att se till att dokumentet finns på plats i samband med att produkten säljs på den svenska marknaden.

Måste jag ha några andra dokument?

EG-försäkran måste i praktiken styrkas av testrapporter. Utan någon form av testrapporter kan du inte bevisa att produkten faktiskt möter de harmoniserade EN standarder som måste specificeras i en EG-försäkran. Därtill krävs också att du har teknisk dokumentation på plats.

Vad kostar en EG-försäkran?

Själva skapandet av en EG-försäkran kostar ingenting. Det som kan kosta pengar är labbtester och eventuella konsultarvoden om du väljer att anlita utomstående för att hjälpa till med processen.

  • Kostnadsfri konsultation (30 min)

    Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

     

    MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se


    Disclaimer: The Site cannot and does not contain legal advice. The legal information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of legal advice. THE USE OR RELIANCE OF ANY INFORMATION CONTAINED ON THE SITE IS SOLELY AT YOUR OWN RISK.

    Full Disclaimer: Link

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Kostnadsfri konsultation (30 min)

    Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

     

    MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se