Falsk CE märkning på produkter i Sverige

Publicerad den Lämna en kommentar

falsk ce markning

Många produkter som säljs på internet idag är CE märkta, men möter ändå inte de säkerhetskrav som CE märkningen skall signalera. Det innebär att du som företagare riskerar böter, vite och säljförbud samtidigt som svenska konsumenter exponeras för allvarliga risker.

I denna artikel förklarar vi vad falsk CE märkning är, varför sådana produkter säljs, och vad du som företagare och konsument kan göra för att minimera din egen risk.

Kostnadsfri konsultation (30 min)

Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

 

MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se

Vad är falsk CE märkning?

Falsk CE märkning syftar i detta fall på produkter som säljs med CE märkning tryckt, men som i praktiken inte möter de säkerhetskrav som gäller för produkten. Nedan följer ett antal praktiska exempel:

1. Osäkra telefonladdare

2. Leksaker som innehåller höga halter tungmetaller och ftalater

3. Munskydd som inte har korrekt filter

Givetvis blir en produkt inte per automatik säker för att ett CE märke är tryckt. För att en produkt skall vara korrekt CE märkt krävs att följande process applicerbats:

1. Sammanställ EG försäkran

2. Sammanställ teknisk dokumentation

3. Identifiera applicerbar EN standarder

4. Genomför tester för att verifiera att produkten möter ovanstående krav

5. Skapa tryckfiler för CE märkning och spårbarhet

Vilka faror finns det med falsk CE märkning?

Själva faran ligger i att produkten i praktiken inte möter de säkerhetskrav som ligger till grund för CE märkningen. Syftet med CE märkning är att signalera att produkten i fråga möter de säkerhetskrav som gäller under varje applicerbart direktiv.

Nedan följer praktiska exempel:

 • Exploderande laddare
 • Exploderande batterier
 • Lösa delar i leksaker som barn kan sätta i halsen
 • Giftiga ämnen i plastleksaker som kan störa hormoner i barn

CE märkning är ingen trevlig bonus som är bra att ha. Det kan vara en fråga om liv och död.

Varför säljs produkter som inte är korrekt CE märkta?

Det kostar pengar att tillverka produkter som möter Europeiska säkerhetskrav. Dels är det en fråga om material och komponenter. Det är exempelvis dyrare att köpa in plaster för leksaker som inte innehåller giftiga ämnen. Detta gäller också för elektronik då säkerhet i praktiken handlar om hur kretsen är konstruerad och vilka komponenter som används.

Det är helt enkelt billigare att sälja osäkra produkter. Många konsumenter i Sverige och andra länder prioriterar ett extremt lågt pris framför säkerhet, vilket driver på trenden.

Sedan är labbtester också ganska dyra. Dock är det nödvändigt med labbtester för att kontrollera att produkten i fråga faktiskt möter säkerhetskraven.

Hur kommer produkter med falsk CE märkning in på den svenska marknaden?

Många produkter som saknar korrekt CE märkning är egentligen inte tillverkade för den europeiska marknaden. Dock är det idag enkelt att snabbt beställa produkter från andra länder. Svenska myndigheter kan inte kontrollera varenda försändelse från utlandet.

Sedan finns det många svenska företag som inte förstår att CE märkningen är mer än en liten logotyp. De importerar alltså ovetande produkter som inte möter säkerhetskraven, och börjar sedan sälja dessa i Sverige.

Hur kan företag undersöka om en produkt inte är korrekt CE märkt?

Som företag måste du i praktiken sammanställa den dokumentation som krävs och skapa märkningsfiler för CE och spårning. Därtill måste du undersöka vilka EN standarder som gäller och se till att produkten labbtestas i enlighet med dessa.

Falska CE certifikat

Det är ganska vanligt att tillverkare utanför EU använder sig av falska CE certifikat för att “bevisa” att produkten möter CE kraven. Dessa dokument har ofta följande titlar:

 • CE Certificate of Compliance
 • CE Certificate of Conformity
 • CE Attestation of Conformity

Dessa dokument är inte mer än deklarationer som inte kan styrkas av testrapporter. Svenska myndigheter accepterar inte dessa CE certifikat som bevis för att produkten är korrekt CE märkt.

Hur kan konsumenter kontrollera om en produkt är korrekt CE märkt?

Här är ett par sätt du kan kontrollera om produkten är CE märkt på rätt sätt:

1. Begär labbtestrapport från säljaren

2. Begär EG försäkran (Declaration of Conformity)

3. Kontrollera att produktnamn, modell och batchnummer står skrivet på förpackningen

4. Kontrollera att företagets namn står skrivet på förpackningen, och att detta matchar labbtestrapporten samt EG-försäkran

Som konsument kan det såklart vara svårt att bedöma om en testrapport eller EG-försäkran är korrekt. De flesta leverantörer som säljer produkter utan korrekt CE märkning har dock inte dessa dokument.

 • Kostnadsfri konsultation (30 min)

  Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

   

  MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se


  Disclaimer: The Site cannot and does not contain legal advice. The legal information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of legal advice. THE USE OR RELIANCE OF ANY INFORMATION CONTAINED ON THE SITE IS SOLELY AT YOUR OWN RISK.

  Full Disclaimer: Link

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Kostnadsfri konsultation (30 min)

  Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

   

  MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se