CE märkning av elektriska produkter

Publicerad den Lämna en kommentar

Elektriska produkter måste i praktiken alltid vara CE märkta. Dock finns det flera direktiv som täcker CE märkning täcker bland annat tungmetaller, elektromagnetiska störningar, elsäkerhet, trådlös kommunikation, batterier och energieffektivitet.

Något som kan göra saken än mer komplicerad är att du som tillverkare eller importör kan behöva ta många olika direktiv i åtanke – för samma produkt.

I denna artikel förklarar vi CE märkning av elektriska produkter kan fungera i praktiken. Jag fokuserar främst på krav för tillverkare – inklusive importörer som beställer produkter med eget varumärke. För att göra det lite mindre komplicerat använder jag också EMC direktivet som huvudsakligt exempel.

Kostnadsfri konsultation (30 min)

Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

 

MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se

Direktiv

Det finns flera direktiv som täcker elektriska produkter som importeras och tillverkas för försäljning i EU – och där CE märkning är ett krav. I de flesta fallen måste elektriska produkter möta fler än ett direktiv.

Jag hänvisar nedan till direktiv som är relevanta för elektriska produkter nedan och refererar till deras titel på engelska.

DirektivProdukterSyfte
RoHS DirectiveElektriska produkterSätter gränsvärden för tungmetaller, ftalater och andra kemikalier
EMC DirectiveElektriska produkterSätter regler för att motverka elektromagnetiska störningar
Low Voltage DirectiveElektriska produkter med en inspänning mellan:

50 – 100 V AC

75 – 1500 V DC

Sätter regler för elsäkerhet
Radio Equipment Directive1. Elektriska produkter med radiokommunikation (WiFi, Bluetooth, 5G, LTE, GPS etc).

2. USB produkter

Sätter regler för produkter med trådlös kommunikation, och standarder för USB produkter.
Ecodesign DirectiveEnergirelaterade produkterSätter regler för energieffektivitet
Battery RegulationBatterierSätter krav för säkerhet, märkning, insamling och återvinning.

Exempel A: Smart Watch

RoHS Directive: Ja

EMC Directive: Ja

Low Voltage Directive: Nej

Radio Equipment Directive: Ja

Ecodesign Directive: Nej

Battery Regulation: Ja

Exempel B: Air Conditioner

RoHS Directive: Ja

EMC Directive: Ja

Low Voltage Directive: Ja

Radio Equipment Directive: Nej

Ecodesign Directive: Ja

Battery Regulation: Nej

CE märkning av elektriska produkter

Harmoniserade standarder

Samtliga direktiv som kräver CE märkning listar också harmoniserade standarder. De som listas under LVD är relaterade till elsäkerhet, medan de som är listade under EMC direktivet är relaterade till elektromagnetism. Om fler än ett direktiv är applicerbart, vilket ofta är fallet, så innebär det också att fler standarder är applicerbara. Detta innebär i sin tur att kraven på tester av produkten är mer omfattande.

Nedan hittar du exempel på harmoniserade standarder:

EMC Directive

EN 61547 – Equipment for general lighting purposes – EMC immunity requirements

EN 55014 – Electromagnetic compatibility – Requirements for household appliances, electric tools, and similar apparatus

Low Voltage Directive

EN 61995 – Devices for the connection of luminaires for household and similar purposes

EN 61204 – Low-voltage power supply devices

Radio Equipment Directive

EN 301 357 V2.1.1 – Cordless audio devices in the range 25 MHz to 2 000 MHz

EN 303 204 V3.1.1 – Fixed Short Range Devices (SRD) in data networks

EU försäkran

Importörer och tillverkare måste tillhandahålla en såkallad EU försäkran, vilket ibland också kallas för EG försäkran eller Declaration of Conformity. Detta dokument krävs av alla direktiv ovan, men den exakta mallen skiljer såg åt något mellan dem.

Notera också att EG försäkran är något som utfärdas av importören eller tillverkaren, men i praktiken styrkas av en testrapport.

EU försäkran för EMC direktivet


EU-försäkran om överensstämmelse (nr XXX) (1)

1. Apparatmodell/produkt (produkt-, typ-, parti- eller serienummer):

2. Namn på och adress till tillverkaren eller dennes representant:

3. Denna försäkran om överensstämmelse utfärdas på tillverkarens eget ansvar.

4. Föremål för försäkran (identifiera apparaten så att den kan spåras – den kan innehålla en färgbild som är så tydlig att det vid behov går att identifiera apparaten):

5. Föremålet för försäkran ovan överensstämmer med den relevanta harmoniserade unionslagstiftningen:

6. Hänvisningar till de relevanta harmoniserade standarder, inklusive datum för standarden, som använts eller hänvisningar till de andra tekniska specifikationer, inklusive datum för specifikationen, enligt vilka överensstämmelsen försäkras:

7. I tillämpliga fall: Det anmäla organet … (namn, nummer) … har utfört … (beskrivning av åtgärden) och utfärdat intyget:

8. Ytterligare information:

Undertecknat för:

(ort och datum)

(namn, befattning) (namnteckning)


Till stor del bestämmer ni hur EU försäkran skall fyllas i. Dock måste ni ange de harmoniserade standareder (se punkt 6 ovan) som produkten möter – vilket i sin tur i praktiken kräver att produkten har testats.

Skall vi skapa en EU försäkran per produkt?

I regel skall en EU försäkran sammanställas per enskild produkt.

Måste vi skicka EU försäkran till någon myndighet?

Om er produkt någon gång granskas av Elsäkerhetsverket så kommer de sannolikt börja med att begära EU försäkran och kompletterande testrapporter. Annars är det ingen myndighet som specifikt skall godkänna er EG försäkran på förhand – utan det är upp till er att den finns på plats och är korrekt ifylld.

När måste vi skapa en EU försäkran?

Det förväntas att EU försäkran är utfärdad innan produkterna börjas säljas i Sverige eller annat EU land. Vi har sett fall där Elsäkerhetsverket har anmärkt och inte accepterat att EU försäkran sammanställs i efterhand.

Teknisk dokumentation

Utöver EU försäkran måste ni också sammanställa teknisk dokumentation. Nedan följer en översikt på den tekniska dokumentationen som nämns i EMC direktivet. Dock skiljer det sig mellan de olika direktiven som är applicerbara för elektriska produkter. Således är det viktigt att kontrollera vilka dokument som listas i samtliga direktiv som gäller för produkten i fråga.


a) En allmän beskrivning av apparaten.

b) Konstruktions- och tillverkningsritningar samt scheman över komponenter, delmonteringar, kretsar etc.

c) Beskrivningar och förklaringar som behövs för att förstå dessa ritningar och scheman och hur apparaten fungerar.

d) En förteckning över de harmoniserade standarder som helt eller delvis har följts och till vilka hänvisningar har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning och, i de fall där de harmoniserade standarderna inte har följts, beskrivningar av de lösningar som har valts för att uppfylla de väsentliga säkerhetskraven i detta direktiv, inbegripet en förteckning över andra relevanta tekniska föreskrifter som följts. Om de harmoniserade standarderna följts delvis ska det i den tekniska dokumentationen specificeras vilka delar som har tillämpats.

e) Resultat av konstruktionsberäkningar och undersökningar etc.

f) Provningsrapporter.


Många företag som importerar elektronik från Kina och andra länder beställer produkter de själva inte utvecklat, men där de applicerar sitt eget varumärke. Detta är ofta problematiskt då fabriker sällan vill dela med sig av följande dokument som nämns ovan:

  • Konstruktions- och tillverkningsritningar
  • Scheman över komponenter
  • Scheman över kretsar

Tillverkarna ser ofta detta som affärshemligheter och vill av förståeliga anledningar inte att andra fabriker skall få tillgång till deras tekniska dokument. I dessa fall tvingas importörer att på egen hand återskapa teknisk dokumentation i den mån det är möjligt.

CE märkning

CE märkning

CE märkning skall appliceras på produkten, förpackningen, och tillhörande dokumentation – exempelvis användarmanualen. CE märket måste också vara synligt och ha de korrekta proportionerna.

Spårbarhet

Utöver CE märkning måste ytterligare information inkluderas som rör spåbarhet. Nedanstående exempel kommer från EMC direktivet:

1. Typnummer, partinummer, serienummer eller annan identifieringsmärkning.

2. Namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den postadress på vilken de kan kontaktas.

Denna information skall i regel finnas på produkt, förpackning, och tillhörande dokumentation. Vissa direktiv kräver också ytterligare information på produkten.

Instruktioner

Vissa direktiv nämner också att instruktioner måste tillhandahållas som täcker installation och användning av den eletriska produkten i fråga. De exakta kraven varierar mellan direktiven, men nedanstående text kommer från EMC direktivet:


Artikel 18

Information om användningen av apparaten

1. Apparaten ska åtföljas av information om eventuella särskilda försiktighetsåtgärder som ska vidtas i samband med montering, installation, underhåll eller användning av apparaten för att apparaten ska överensstämma med de väsentliga kraven i punkt 1 i bilaga I när den tas i bruk.

2. Apparater vars överensstämmelse med de väsentliga kraven i punkt 1 i bilaga I inte är säkerställd i bostadsområden ska åtföljas av en tydlig uppgift om denna begränsade användning, i förekommande fall även på förpackningen.

3. De anvisningar som åtföljer apparaten ska innehålla den information som är nödvändig för att möjliggöra användning av apparaten i överensstämmelse med det ändamål som apparaten är avsedd för.


Tester

Elektriska produkter måste rent tekniskt möta kraven som ställs av direktiven, vilket i sin tur kräver att de möter de harmoniserade standarder som är applicerbara för produkten i fråga. Detta kräver i praktiken att någon form av tester genomförs för att säkerställa att produkten möter kraven rent tekniskt.

Frågor och svar

Skall alla elektriska produkter CE märkas?

Ja, i praktiken skall alla elektriska produkter som säljs i Sverige vara CE märkta.

Hur vet jag om en elektronisk produkt är säker och korrekt CE märkt?

CE märkningen i sig gör inte att produkten möter kraven, utan det måste finnas tillhörande dokumentation. Det innebär att säljaren måste kunna tillhandahålla EU försäkran och testrapporter, och i vissa fall även teknisk dokumentation. Därtill skall produkten vara märkt med den spårbarhetsinformation som krävs.

Om produkten är CE märkt, fast saknas EU försäkran, testrapport, spårbarhet och teknisk dokumentation så är inte produkten korrekt CE märkt.

Varför säljs elektronik som inte möter säkerhetskraven?

Många importörer i Sverige utgår ifrån att tillverkare, även om de är baserade utanför EU, per automatik möter EU direktiv för eletriska produkter. Så är dock inte fallet, då många elektriska produkter tillverkas för andra marknader – exempelvis Sydostasien och Afrika. Dessa produkter möter inte per automatik kraven inom EU, men hamnar ofta på marknaden där trots allt.

Detta gäller även privatpersoner som beställer hemelektronik på nätet från säljare utanför EU utan att ens reflektera över huruvida produkten i fråga möter de krav på elsäkerhet och annat som gäller i EU.

  • Kostnadsfri konsultation (30 min)

    Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

     

    MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se


    Disclaimer: The Site cannot and does not contain legal advice. The legal information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of legal advice. THE USE OR RELIANCE OF ANY INFORMATION CONTAINED ON THE SITE IS SOLELY AT YOUR OWN RISK.

    Full Disclaimer: Link

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Kostnadsfri konsultation (30 min)

    Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

     

    MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se