Alla leksaker som importeras eller tillverkas för försäljning i Sverige må
ste vara CE märkta. Dock finns det strikta krav som måste uppfyllas för att CE märkningen skall appliceras. I praktiken handlar det ofta om att sammanställa dokumentation, filer för märkning av produkt, och se till att leksaken går igenom tester.
I denna artikel tittar vi närmare på hur CE märkning av leksaker fungerar i praktiken inom ramen av leksaksdirektivet (2009/48/EG), samt vilka produkter som defineras som leksaker. Jag har i artikeln utgått ifrån att du antingen är en tillverkare, eller importerar leksaker med antningen er design eller ert varumärke – vilket enligt direktivet gör att ni har samma ansvar som tillverkare.
Content Overview
Kostnadsfri konsultation (30 min)
Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.
MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se
Leksaksdirektivet (2009/48/EG)
Leksaksdirektivet, på engelska Toy Safety Directive, är det EU direktiv som sätter de grundläggande kraven som gäller för leksaker. Nedan följer en definition av vad en leksak är inom ramen för direktivet:
Detta direktiv gäller produkter som utformats eller är avsedda som leksaker för barn under 14 år, oavsett om det är produktens enda syfte eller inte, nedan kallade leksaker.
I Bilaga I kan du hitta produkter som inte räknas som leksaker. Nedan följer ett par exempel:
- Högtids- och festdekorationer
- Byggsatser med detaljerade skalenliga modeller
- Pussel med mer än 500 bitar
- Modeaccessoarer för barn, som inte ska användas vid lek
EN 71
Leksaksdirektivet listar harmoniserade standarder som i praktiken är obligatoriska att följa för svenska importörer och tillverkare av leksaker. Nedan följer exempel på harmoniserade EN 71 standarder:
Exempel
EN 71-1: Leksaker – Säkerhetsregler – Del 1: Mekaniska och fysikaliska egenskaper
EN 71-2: Leksaker – Säkerhetsregler – Del 2: Brännbarhet
EN 71-3: Leksaker – Säkerhetsregler – Del 3: Migrering av vissa grundämnen
EN 71-4: Leksaker – Säkerhetsregler – Del 4: Experimentlådor för kemi
EN 71-5: Leksaker – Del 5: Säkerhetsregler – Kemiska leksaker (hobbyutrustning utom kemilådor)
EN 71-7: Leksaker – Säkerhetsregler – Del 7: Fingerfärger – Krav och provningsmetoder
EN 71-14: Leksaker – Säkerhetsregler – Del 14: Trampoliner (studsmattor) för privat bruk
EN 62115: Elektriska leksaker – Säkerhet
Mekaniska och fysikaliska egenskaper
I praktiken innebär dessa standarder att leksaker inte för vara konstruerade på ett sätt så att de är farliga, även om de används på ett sätt som inte är “korrekt”. Exempelvis kan små barn bita på leksaker, och det är aldrig acceptabelt att små delar kan gå av och sättas i halsen. Detta gäller även för vassa kanter och andra risker.
Brännbarhet och ämnen i leksaker
Slutligen måste materialen också vara säkra i den meningen att de möter kraven på brandsäkerhet och inte innehåller halter av kemikalier och tungmetaller över satta gränsvärden.
Produkter
Vissa delar av EN 71 täcker allmäna risker för leksaker. Således är det väldigt vanligt att leksaker testas enligt EN 71-1, EN 71-2 och EN 71-3. Det finns dock EN 71 standarder som täcker specifika produkter, exempelvis studsmattor och fingerfärger.
EG försäkran
Leksaksdirektivet kräver att importörer och tillverkare kan bifoga en EU försäkran, vilket också kallas för Declaration of Conformity. En sådan måste innehålla följande information:
EG-FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
1. Nr … (leksakens entydiga identifikation)
2. Namn på och adress till tillverkaren eller dennes representant:
3. Denna försäkran om överensstämmelse utfärdas på tillverkarens eget ansvar:
4. Föremål för försäkran (identifiera leksaken så att den kan spåras). Den ska innehålla en färgbild som är så tydlig att det går att spåra leksaken.
5. Föremålet för försäkran i punkt 4 överensstämmer med den relevanta harmoniserade gemenskapslagstiftningen
6. Hänvisningar till de relevanta harmoniserade standarder som använts eller hänvisningar till de specifikationer enligt vilka överensstämmelsen försäkras:
7. I tillämpliga fall: Det anmälda organet … (namn, nummer) har utfört … (beskrivning av åtgärden) och utfärdat intyg:
8. Ytterligare information:
Undertecknat för
(ort och datum)
(namn, befattning) (namnteckning)
Till stor del bestämmer du själv hur EG försäkran skall utformas, då du kan ange produktnamn och artikelnummer. Dock skall dessa matcha de uppgifter som finns i testrapporter och teknisk dokumentation. Kort sagt måste det vara möjligt att knyta EG försäkran till övriga dokument som styrker att leksaken i fråga är korrekt CE märkt.
Slutligen är det också ett krav att lista de delar av EN 71 och eventuellt andra standarder som leksaken uppfyller. Detta skall också stödjas av det som står i testrapporter och teknisk dokumentation.
Teknisk dokumentation
Utöver EG fösäkran måste du också upprätta teknisk dokumentation. Bilaga IV listar följande:
a) Ingående beskrivning av konstruktion och tillverkning, inklusive en lista på delar och material som använts i leksaken samt kemikalieleverantörens säkerhetsdatablad för de kemikalier som använts.
b) Säkerhetsbedömning(ar) som gjorts i enlighet med artikel 18.
c) Beskrivning av det förfarande för bedömning av överensstämmelse som ska följas.
d) Kopia av EG-försäkran om överensstämmelse.
e) Adresserna till tillverknings- och lagerlokalerna.
f) Kopior av de dokument tillverkaren har lämnat till ett anmält organ, om ett sådant deltar.
g) Provningsrapporter och beskrivning av hur tillverkaren säkerställt att produktionen överensstämmer med de harmoniserade standarderna om tillverkaren har följt det interna tillverkningskontrollförfarande som avses i artikel 19.2.
h) Kopia av EG-typintyget, en beskrivning av hur tillverkaren säkerställt att produktionen överensstämmer med den produkttyp som beskrivs i EG-typintyget samt kopior av de dokument som tillverkaren har lämnat till det anmälda organet, om tillverkaren har låtit leksaken genomgå EG-typkontroll och följt det förfarande för överensstämmelse med typ som avses i artikel 19.3.
I praktiken så består den tekniska dokumentationen ofta av ritningar, bilder, artwork filer till förpackning, testrapporter, och andra dokument som ligger till grund för CE märkningen.
Det är ofta en utmaning för importörer att få tillgång till ovanstående teknisk dokumentation från tillverkare i Kina och andra länder utanför EU. I dessa fall kan enda alternativet vara att fram helt egna ritningar.
CE märkning
CE märkning är obligatoriskt för leksaker som säljs i Sverige och övriga EU. När det gäller leksaker så visar CE märkningen att produkten möter kraven under leksaksdirektivet. Det betyder i praktiken att produktens CE märkning signalerar följande:
1. Leksaken möter rent teknisk säkherhetskraven under EN 71.
2. Leksaken innehåller inte kemikalier och tungmetaller över de gränsvärden som är satta.
3. EG försäkran är upprättad för leksaken.
4. Teknisk dokumentation är upprättad för leksaken.
CE märkning skall inte appliceras om produkten inte möter kraven under leksaksdirektivet, och om de inte möter kraven under direktivet skall de inte säljas i EU alls.
Notera att CE märkningen i regel skall appliceras både på produkt och förpackning.
Spårbarhet
Utöver kraven på CE märkning måste produkten och dess förpackning vara märkt med följande information:
1. Typnummer, partinummer, serienummer, modellnummer eller annan identifieringsmärkning
2. Namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke och en kontaktadress på leksaken
Syftet är att alla leksaker som säljs i Sverige skall kunna spåras till ett specifikt företag, och en specifik batch. Det kan förekomma tillverkningsfel, och då är det viktigt att leksaker från en viss försändelse från fabriken kan spåras och återkallas från marknaden.
Varningstexter och instruktioner
Vissa typer av leksaker måste märkas med varningstexter. Exempelvis skall aktivitetsleksaker ska vara försedda med följande varning:
”Endast för hemmabruk”.
Det kan också vara nödvändigt att inkludera instruktioner för hur leksaken skall användas på ett säkert sätt. Notera dock att varningstexter inte är ett substitut till att möta kraven under direktivet – alla leksaker måste vara säkra att använda – till och med om de används på “fel sätt”.
Du kan hitta information om varningstexter och instruktioner i Bilaga V.
Frågor och svar
Skall alla barnprodukter CE märkas?
Leksaksdirektivet täcker specifikt leksaker. Således skall inte alla produkter CE märkas. Dock måste alla produkter, inklusive produkter för barn, möta kraven inom General Product Safety Regulation och REACH förordningen.
Dock är CE märkning ett krav för elektronik och skyddsutrustning, bland annat. Om det handlar om artiklar för barn som också har elektroniska komponenter skall de CE märkas av den anledningen, men inte för att de är barnartiklar i sig.
I slutändan spelar det ingen större roll då det viktiga är att produkten är säker, testad, korrekt märkt och dokumenterad. Samma princip gäller både för leksaker och andra artiklar för barn.
Hur vet jag att en leksak är säker och korrekt CE märkt?
Om leksaken i fråga är korrekt CE märkt skall säljaren, oavsett om det är en fabrik eller återförsäljare, kunna bifoga följande:
1. Testrapport
2. EG försäkran
Utan ovanstående dokument finns inga bevis på att leksaken är säker. Det finns leksaker som har CE märkning, men utan att de någonsins gått igenom tester gällande säkerhet eller kemikalier.
Varför säljs det farliga leksaker idag?
Många importörer utgår ifrån att CE märkningen i sig garanterar att produkten är säker, och gör således ingen närmare kontroll av EG försäkran och testrapporter. Svenska myndigheter kan inte kontrollera alla produkter som ankommer till Sverige, men Konsumentverket och Kemikalieinspektionen gör marknadskontroller i den utsträckning som det är möjligt.
Sedan beställer många svenska konsumenter leksaker direkt från fabriker och handlare på internet, som är baserade utanför EU. Köper du en leksak från en säljare utanför EU kan du inte utgå ifrån att de är tillverkade i enlighet med EU krav på produktsäkerhet av den enkla anledning att EU direktiv och förordningar gäller i EU – inte i andra länder.