Produktsäkerhetskrav för Amazon säljare

Publicerad den Lämna en kommentar

Produktsäkerhetskrav för Amazon säljare
Planerar du att sälja produkter på Amazon i Europa eller USA? Då måste du se till att produkterna möter samtliga krav på säkerhet, kemikalier, märkning och dokumentation. Faktum är att Amazon är väldigt strikta när det gäller att kontrollera att produkterna möter kraven.

Om eller snarare när de genomför en kontroll av dina produkter måste du se till att du har testrapporter och andra dokument som styrker att din produkt möter kraven – eller så kommer din produkt tas bort.

Kostnadsfri konsultation (30 min)

Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

 

MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se

Vilka krav på produktsäkerhet måste Amazon säljare möta?

Amazon kräver i regel att produkterna möter lagkraven på säkerhet, märkning, kemikalier och dokumentation som råder i det eller de länder där de säljs. För att sälja produkter på Amazon i Sverige och andra EU länder måste produkterna således möta EU förordningar och direktiv.

När det gäller försäljning på Amazon i USA så måste produkterna istället möta amerikanska produktsäkerhetskrav – vilka skiljer sig en hel del från kraven i EU.

Vilka krav gäller inom EU?

Amazon kräver att produkter som säljs på följande marknadsplatser möter samtliga EU krav:

 • www.amazon.de
 • www.amazon.it
 • www.amazon.fr
 • www.amazon.es
 • www.amazon.nl
 • www.amazon.pl
 • www.amazon.se

Det handlar alltså inte om att möta Amazons egna krav, utan att se till att produkterna efterlever EU kraven i helhet. Dock har Amazon på senare år oftare följande åtgärder när det gäller försäljning inom EU:

1. Kontroll av produkter som skall vara CE märkta

2. Kontroll av REACH testrapporter

3. Krav på att produkter efterlever General Product Safety Regulation (GPSR)

Vilka krav gäller i USA?

När det gäller försäljning av produkter på Amazon.com i USA måste dina produkter möta samtliga amerikanska krav. Vilka det rör sig om beror på typen av produkt, material, komponenter, och åldersgrupp.

Det finns dock vissa skillnader gentemot deras approach i EU som oftast hänvisar till de direktiv och förordningar som gäller.

UL standarder

Amazon kräver att elektronik och batterier möter UL standarder som andra fall är frivilliga. Ett exempel är UL 1642, vilket Amazon gjort till ett krav för litiumbatterier.

Regler i enskilda delstater

Enskilda stater i USA har också egna krav. Ett välkänt exempel är California Proposition 65 i Kalifornien, vilken sätter gränsvärden för över 800 olika kemikalier. Skall du sälja produkter även till Kalifornien måste du således möta kraven specifikt i denna delstat.

Notera att detta enbart är ett av flera exempel. Det finns krav i många andra delstater.

Vad kan hända om produkten inte möter kraven?

Om din produkt inte möter kraven så kommer Amazon ta bort din produkt. Således kan du inte fortsätta sälja en produkt som inte möter kraven.

Du kommer sannolikt också få en viss tid att se till att varorna kan flyttas ur Amazons lager, eller så förstörs de.

Hur kontrollerar Amazon produktsäkerhet?

Amazon kontrollerar produktsäkerhet på flera sätt. Det vanligaste är att de kräver att viss dokumentation laddas upp redan då du listar en produkt på Amazon. Handlar det då om en leksak som säljs i både EU och USA kan det då vara en fråga om att ni måste tillhandahålla följande dokumentation:

EU

a. Declaration of Conformity (EU försäkran eller EG försäkran)

b. Testrapporter i enlighet med EN 71

c. Kopia på manual

d. Bilder som visar CE märkning och spårbarhet på produkten och förpackningen

USA

a. Children’s Product Certificate (CPC)

b. Testrapporter i enlighet med ASTM F963-23

c. Bilder som visar spårbarhet (tracking label) på produkten och förpackningen

Marknadskontroller

Amazon genomför också kontroller mot specifika produktområden. Under 2023 genomfördes en kampanj där bland annat ryggsäckar kontrollerades för att kontrollera att de mötte gällande krav på produktsäkerhet.

Liknande åtgärder tas också när det kommer nya regler för produktsäkerhet. I USA har det exempelvis nyligen kommit krav på batterier. Amazon har då kontaktat säljare och begärt att de kan styrka att deras produkter möter de nya kraven.

Dessa kontroller kan komma flera månader eller år efter att du börjat sälja en produkt. Många Amazon försäljare förvånas då de tror att de har gjort allt rätt enbart för att varorna inte kontrollerats tidigare.

Återkallade produkter

Amazon håller koll på produkter som officiellt har återkallats och publicerats på exempelvis CPSC i USA eller Safety Gate i EU.

Rapporter från kunder

Kunder kan också rapportera potentiellt farliga produkter, i händelse av skada eller olycka, direkt till Amazon. Om det händer så genomför Amazon granskningar omgående.

Rapporter från konkurrenter

Konkurrenter kan också rapportera produkter som de anser inte möter kraven till Amazon. Det finns också konsulter som erbjuder tjänster där de rapporterar konkurrerande produkter åt Amazon säljare.

Logiken är att företag som struntar i att möta säkerhetskrav inte skall få marknadsandelar genom att sälja en produkt till ett lägre pris. En säker produkt kostar mer att tillverka. Därtill kostar labbtester också pengar. Det är således inte bra om säljare som möter kraven inte kan konkurrera prismässigt mot de som struntar i dessa.

När skall vi se till att våra produkter möter kraven?

Ni måste se till att era produkter möter samtliga krav i den eller de länderna ni planerar att sälja vid tidpunkten då de listas till försäljning på Amazon. Ni skall absolut inte vänta till Amazon inleder en kontroll, då det i efterhand sällan är möjligt att efterleva kraven.

Det går exempelvis inte att i efterhand märka om en produkt. När det gäller produkttester måste de också göras innan de listas till försäljning.

Var kan jag hitta information om Amazons krav?

Du kan hitta grundläggande information om krav i EU och USA på Amazon Seller Central. Dock tillhandahåller de inte information om alla krav som existerar, utan det är upp till säljaren att undersöka det på egen hand.

Dock kan du hitta sådan information på EU kommissionens hemsida, samt på webbsidorna som tillhör följande myndigheter:

 • Konsumentverket
 • Elsäkerhetsverket
 • Livsmedelsverket
 • Läkemedelsverket

När det gäller USA så kan du hitta information på webbsidorna som tillhör följande statliga organisationer:

 • CPSC
 • FDA
 • FCC
 • FTC
 • EPA
 • USDA
 • Kostnadsfri konsultation (30 min)

  Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

   

  MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se


  Disclaimer: The Site cannot and does not contain legal advice. The legal information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of legal advice. THE USE OR RELIANCE OF ANY INFORMATION CONTAINED ON THE SITE IS SOLELY AT YOUR OWN RISK.

  Full Disclaimer: Link

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Kostnadsfri konsultation (30 min)

  Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

   

  MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se