EU regler för batterier

Publicerad den Lämna en kommentar

Batterier som importeras eller tillverkas för att säljas i Sverige och övriga EU måste möta omfattande krav på märkning och dokumentation – inom ramen av förordning (EU) 2023/1542. Denna förordning är på engelska känd som Battery Regulation (EU) 2023/1542.

Därtill finns krav på att batterier måste möta höga säkerhetskrav och producentansvar, vilket vi täcker i denna guide.

Kostnadsfri konsultation (30 min)

Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

 

MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se

Förordning (EU) 2023/1542

Förordning (EU) 2023/1542 är väldigt omfattande och täcker följande aspekter:

  • Batterisäkerhet
  • Tungmetaller och kemikalier
  • Dokumnetation
  • Märkning
  • Sortering och återvinning
  • Producentansvar

Förordningen introducerar också CE märkning som ett krav för batterier, vilket inte var fallet under batteridirektivet.

Batterier

Typer av batterier

Kraven gäller för praktiskt taget alla typer av batterier. Följande nämns dock specifikt:

  • Bärbara batterier
  • Startbatterier
  • Batterier för lätta transportmedel
  • Elfordongsbatterier
  • Industribatterier

Artikel 1 klargör kraven gäller för batterier som finns i produkter, vilket ofta är fallet för exempelvis lithiumbatterier i konsumentelektronik.

Exempel

  • Power banks
  • Bluetooth högtalare
  • VR headsets
  • Elsparkcyklar

Möjlighet att avlägsna och ersätta batterier

Det finns också krav på att batterier i exempelvis bärbar elektronik och elfordon skall kunna avlägsnas och ersättas. Detta kommer tvinga företag som Apple att genomföra designändringar. Detta krav gäller även mindre företag, oavsett om de utvecklar egna produkter eller importerar ODM elektronik med eget varumärke.

Tungmetaller och kemikalier

Förordningen sätter och gränsvärden för kvicksilver, bly och kadmium som gäller specifikt för batterier. Notera att begränsningarna under bilaga XVII till REACH förordningen också gäller.

Denna tabell kommer från artikel 1:

ÄmneVillkor
Kvicksilver och dess föreningarBatterier får inte, oavsett om de är integrerade i apparater, lätta transportmedel eller andra fordon eller inte, innehålla mer än 0,0005 viktprocent kvicksilver (uttryckt som kvicksilvermetall).
Kadmium och dess föreningarBärbara batterier får inte, oavsett om de är integrerade i apparater, lätta transportmedel eller andra fordon eller inte, innehålla mer än 0,002 viktprocent kadmium (uttryckt som kadmiummetall).
Bly och dess föreningar 1. Från och med den 18 augusti 2024 får bärbara batterier inte, oavsett om de ingår i apparater eller inte, innehålla mer än 0,01 viktprocent bly (uttryckt som blymetall).

2. Den begränsning som anges i punkt 1 ska inte tillämpas på bärbara zink-luft-knappcellsbatterier förrän den 18 augusti 2028.

Standarder

Batterier i såväl elbilar som kosnumentelektronik medför vissa säkerhetsrisker. Således är det viktigt att batterierna är konstruerade på ett sådant sätt att dessa risker minimeras.

I skrivande stund har vi inte hittat en lista med harmoniserade standarder till förordningen. Dock finns följande säkherhetsparamterar listade:

1. Termisk chock- och temperaturcykelprovning

2. Externt kortslutningsskydd

3. Överladdningsskydd

4. Överurladdningsskydd

5. Överhettningsskydd

6. Värmespridningsskydd

7. Mekanisk skada orsakad av yttre krafter

8. Intern kortslutning

9. Termisk belastning

10. Brandprovning

11. Utsläpp av gaser

Kort sagt måste batterier klara av att stå emot överhettning, höga temperaturer, fallskador, kortslutning och annat som ett batteri eller en produkt som innehåller ett batteri kan utsättas för. Detta skall på ett eller annat sätt verifieras genom batteritester, som jag går in på närmare lite längre ner.

Moduler

Vissa typer av batterier kan “certifieras” enligt Modul A: Intern tillverkningskontroll. Det innebär förenklat att företaget på egen hand sammanställer dokumentation, märkning och ser till att batteriet testas.

För vissa typer av batterier gäller dock Modul D1 och Modul G vilket kräver inblandning från ett anmält organ innan produkten kan börja säljas i Sverige eller annat EU land.

Dokumentation

Den dokumentation som krävs beror till viss del på vilken modul som är applicerbar på batteriet. Nedan följer en förenklad översikt.

EU försäkran

Tillverkare och importörer måste se till att en EU-försäkran finns på plats innan försäljning. Detta dokument skall innehålla information om batteriet, ert företag, samt vilka harmoniserade standarder som följts.

Nedanstående information kommer från Bilaga IX.


1. Batterimodell (produkt, kategori och parti- eller serienummer):

2. Tillverkarens namn och adress och i tillämpliga fall namn och adress för dennes bemyndigade företrädare:

3. Denna försäkran om överensstämmelse utfärdas på tillverkarens eget ansvar.

4. Föremål för försäkran (beskrivning av batteriet och identifiering så att det kan spåras, och som vid behov kan innehålla en bild av batteriet):.

5. Föremålet för försäkran i punkt 4 är i överensstämmelse med relevant harmoniserad unionslagstiftning: … (hänvisning till andra unionsakter som har tillämpats).

6. Hänvisningar till de tillämpliga harmoniserade standarder eller till de gemensamma specifikationer som använts eller hänvisningar till de andra tekniska specifikationer enligt vilka överensstämmelsen försäkras:

7. Det anmälda organet … (namn, adress, nummer) … har utfört … (beskrivning av åtgärden) … och utfärdat intyget/intygen: … (närmare uppgifter, inklusive datum, och, i förekommande fall, information om giltighetstid och giltighetsvillkor).

8. Ytterligare information
Undertecknat för:

(Ort och datum för utfärdande):

(Namn, befattning) (Namnteckning)


Teknisk dokumentation

Den tekniska dokumentation skall dokumentera batteriet rent tekniskt och styrka hur batteriet möter kraven. När det gäller modul A krävs bland annat följande:

  • Beskrivning av batteriet och dess användning
  • Ritningar
  • Kretsschema
  • Bill of materials
  • Märkningsfiler
  • Lista på applicerade harmoniserade standarder
  • Testrapporter

Ytterligare handlingar måste inkluderas i den tekniska dokumentationen om du måste följa modul D1 och modul G. Kompletta listor finns att tillgå i bilaga VIII.

Bruksanvisningar och säkerhetsföreskrifter

Förordnignen nämner att produkter med bärbara batterier skall medföljas av instruktioner om batteriernas användning, avlägsnande och ersättning. När det gäller försäljning i Sverige skall dessa vara skrivna på svenska.

Märkning

Nedan följer en översikt på relevanta märkningskrav. Nedanstående anges i bilaga VI.

CE märkning

CE märkning

CE märkning är obligatoriskt för batterier. I vissa fall skall även de anmälda organets nummer också vara specificerat i anlutning till CE märkningen.

Sortering

Symbol för separat insamling av batterier

Ovanstående symbol indikerar separat insamling av batterier.

QR kod

Från och med 2027 skall alla batterier vara märkta med en QR-kod. Denna QR kod skall kunna skannas och sedan länkas till en websida som tillhandahåller information om batteriet och hur de skall hanteras. De specifika kraven varierar beroende på typ av batteri.

Allmän information

1. Information om tillverkare

2. Batteriets kategori och information som identifierar batteriet i enlighet med artikel 38.6.

3.Tillverkningsort för batteriet

4. Tillverkningsdatum (månad och år).

5. Vikt.

6. Kapacitet.

7. Kemisk sammansättning.

8. Andra farliga ämnen i batteriet än kvicksilver, kadmium eller bly.

9. Användbart släckningsmedel.

10. Råmaterial av avgörande betydelse som ingår i batteriet i en koncentration över 0,1 viktprocent.

Producentansvar

Producentansvar går i grunden ut på att företag som säljer batterier och produkter som innehåller batterier betalar för de kostnader som uppkommer vid sortering och återvinning av dessa. I praktiken kan ditt företag behöva ta följande steg:

1. Registrera er med en producentansvarsorganisation.

2. Rapportera den mängd batterier som placerats på marknaden under föregående år.

3. Betala producentansvarsorganisationen baserat på rapporterad eller uppskattad försäljningsvolym.

När det gäller Sverige så skall importörer och tillverkare (dock inte återförsäljare) rapportera årligen direkt till Naturvårdsverket. Mer information om detta finns på denna sida.

Notera dock att rapportering sker i varje EU land där ni säljer produkterna. Således måste ni rapportera till andra organisationer om ni säljer i andra EU länder.

Batteritester

Batteritester är nödvändiga för att säkerställa att de rent teknisk möter harmoniserade standarder. Det innebär bland annat att batteriet måste genomgång tester som täcker värme, överhettning, fysiska skador, överladdning och kortslutning.

Därtill är det också en fråga om att kontrollera halter av begränsade kemikalier och tungmetaller.

Det finns flera företag som erbjuder batteritester enligt EU kraven.

Exempel

  • RISE
  • Intertek
  • SGS
  • TUV Rheinland

Existerande testrapporter

Ett alternativ är att utgå ifrån existerande testrapporter. Dock kräver det att ni har koll på exakt vilken producent batteriet kommer ifrån. Ni måste också veta vilken typ eller modell av batteri det handlar om.

Vissa större företag som Sony och Samsung följer i regel EU kraven på batterier, och kommer sannolikt snabbt implementera överenstämmelse med den nya batteriförordningen.

Räkna dock inte med att mindre kända OEM tillverkare per automatik kommer producera batterier som möter EUs krav. Notera också att tester kan ändå krävas för att säkerställa att batteriet i fråga är möter kraven när det används som en del av ett större system – exempelvis i en power bank eller elsparkcykel.

  • Kostnadsfri konsultation (30 min)

    Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

     

    MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se


    Disclaimer: The Site cannot and does not contain legal advice. The legal information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. We do not provide any kind of legal advice. THE USE OR RELIANCE OF ANY INFORMATION CONTAINED ON THE SITE IS SOLELY AT YOUR OWN RISK.

    Full Disclaimer: Link

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Kostnadsfri konsultation (30 min)

    Har du frågor om EU regler och märkningskrav för konsumentprodukter? Då kan du boka ett samtal med oss helt kostnadsfritt.

     

    MVH Fredrik Grönkvist, Compliancegate.se